Programma van HotelSummit 2022

HotelSummit is hét jaarcongres voor het hoge hotelmanagement met een inhoudelijk, informatief en inspirerend programma. Het congres heeft ieder jaar een rode draad. De rode draad wordt jaarlijks vastgesteld in overleg met de Raad van Advies. Dit jaar was het thema 'Flexibele businessmodellen'.

 

HotelSummit 2022 vond plaats op 31 oktober.

In 2023 is HotelSummit op maandag 30 oktober. Save the date!

Dagvoorzitter en opening

Sander Schimmelpenninck

10.30 - 11.30 uur

Opening - Binnentuin

HotelSummit start dit jaar met een interactieve opening in de Binnentuin. Onder het genot van een uitgebreid koffie- en theemoment, geserveerd met lekkernijen, stelt Sander Schimmelpenninck prikkelende vragen over (flexibel) ondernemen in deze dynamische tijden. Vragen die interessante gesprekken opleveren.

Nog geen voucher? Reserveer hier uw voucher .

Sander Schimmelpenninck maakte furore als journalist, opiniemaker, columnist en schrijver, maar is daarnaast een begenadigd dagvoorzitter.

Als dagvoorzitter van HotelSummit 2022 praat Sander het congres op doortastende en professionele wijze aan elkaar.

 

Keynotes

Hoe flexibel is je organisatie in zwaar weer? Waarom je een crisis altijd moet inbedden in je businessplan

Stel, je zit nú in de auto naar de rechtbank waar je faillissement wordt uitgesproken. Tot je er bent denk je na over de beslissingen die je de afgelopen twee jaar hebt genomen. Wat had je anders moeten doen? Dat is het uitgangspunt van Jan Adriaanse hoogleraar Turnaround Management. Hoe flexibel is je hotel in zwaar weer? Of, waarom je een crisis moet inbedden in je businessplan. De hotellerie heeft het de afgelopen jaren flink voor de kiezen gekregen. Waarom ontbreekt risicomanagement in businessplannen en managementmeetings? Waarom zien we zwaar weer nooit aankomen, en kan dat eigenlijk wel? En hoe bouw je dan een wendbare en flexibele organisatie die klaar is voor de volgende crisis? Enkele onderwerpen die tijdens deze interactieve sessie aan de orde komen. Hoe je je die autorit kunt besparen vertelt Jan Adriaanse je tijdens HotelSummit.

PLENAIRE ZAAL

 

Wat is de veerkracht – weerbaarheid – van het hotelondernemersbrein. Kun je dit trainen, aanpassen of veranderen? Je eigen gedrag of het gedrag van anderen veranderen is in praktijk lastig. Bij verandering maken we allerlei plannen en afspraken, wat aangestuurd wordt door onze neocortex. Onze oudere en dominantere lagen van het brein trekken zich daar weinig van aan. En juist in die diepere delen wordt ons gedrag bepaald.

Waarom doen mensen wat ze doen? Wat drijft ons? Waar komt weerstand vandaan? En hoe ga je daarmee om? Hoe ga je om met weerstand van je personeel, zonder dat ze hun baan opzeggen? In deze tijd met personeelstekorten geen sinecure. Maar ook: hoe krijg je ze in beweging zodat ze ook andere (nieuwe) taken oppakken?

Ayca Szapora neemt je mee in de wondere werking van het brein en laat je de trucjes zien die je hersenen met je uithalen. Ze legt uit wat de effectiefste manier is om te communiceren, en hoe het komt dat wij en anderen niet doen wat we willen of doen wat we niet willen.

Hoe zet je, als hotelier, beïnvloedingstechnieken in? Welke inzichten uit de neurowetenschap kunnen we gebruiken als het gaat om veerkracht, samenwerking en vertrouwen?

Ayca legt uit hoe je je brein voor je laat werken in plaats van tegen je.

PLENAIRE ZAAL

 

Private Meetings

Nieuw: Private meetings

Nieuw dit jaar zijn de Private meetings, bijeenkomsten in een kleine en vertrouwelijke setting. Met uw mede-hoteliers komt u in kleine groepjes (6 à 7 personen), samen met een gespreksleider, bij elkaar om samen van gedachten te wisselen over een bepaald onderwerp. Met als doel nieuwe inzichten op te doen en van elkaar te leren. Er zijn drie verschillende private meetings, elk geleid door een hotelier: Githa van Vilsteren, Lucas Petit en Léon Dijkstra. U kunt zich voor één van deze sessies aanmelden. Houdt u er rekening mee dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is: vol = vol!

Familiebedrijven zijn schatplichtig aan het verleden én toekomst. De overdracht naar de volgende generatie is op de keeper beschouwd een rationeel proces. Succesverhalen zijn er te over. Waar vaak minder aandacht voor is zijn de emotionele kanten van bedrijfsoverdracht binnen de familie. Wat doet dat met de waarde van je hotel? Hoe ontwikkelen de verhoudingen zich binnen de familie? Léon Dijkstra heeft dit proces dit jaar afgerond en gaat graag in gesprek met collega hoteliers.

Gespreksleider: Léon Dijkstra

 

ZAAL 15

 

Meegaan met de tijd is cruciaal voor hoteliers. Maar zijn we wel goed voorbereid op de huidige extreme uitdagingen? Hoe flexibel zijn onze hotelconcepten eigenlijk? Zijn we daarmee wel ‘toekomstproof’?

In deze kleine, vertrouwelijke setting kun je sparren met collega hoteliers. Hoe ga je hiermee om en wat kun je leren van elkaar.

Gespreksleider: Lucas Petit

 

ZAAL 16

 

Sinds de industriële revolutie bijna 140 jaar geleden is de temperatuur op aarde sterk gestegen. 1 graad lijkt misschien niet veel, maar net als bij koorts is het genoeg om de aarde te destabiliseren. Wat kunnen we in de hotellerie doen om bij te dragen aan een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen?

“Wij zijn de eerste generatie die het effect van de klimaatverandering voelt en de laatste generatie die er iets aan kan doen (Barack Obama)”

Gespreksleider: Githa van Vilsteren

 

ZAAL 17

 

De Collegezaal

Als onafhankelijke hotelier heb je genoeg uitdagingen, maar hoe kun je deze positie in je voordeel ombuigen? In dit college neemt Jorge Labadie je mee in de wetmatigheden van branding: wat werkt wel en wat niet? Wat kun je leren van merken als Jumbo en Boni? Van Red Bull en Predator? Jorge laat je zien wat een merk bij mensen oproept en hoe je daarmee kunt omgaan. Na afloop weet je wat jij kunt doen om je merk in te zetten en je hotel succesvoller te maken.

Het college is interactief en aan de hand van actuele cases.

COLLEGEZAAL 24

Wat vertel je over je hotel als je maar 60 seconden hebt? In dit interactieve college neemt Anna Heijker je mee in hoe je je hotel op krachtige wijze pitcht. Wat zijn de ingrediënten van een sterke pitch? Wat zijn de valkuilen? En hoe kan je je flexibel opstellen om een goed beeld te krijgen van de situatie om daar direct op in te kunnen spelen?  

Door een sterke pitch klaar te hebben, bereik je je professionele doelen sneller en kun je je beter onderscheiden van anderen. Het gaat steeds om het creëren van kansen en dit gaat je zeker helpen in sales!

COLLEGEZAAL 27

Business Insights

Business Insights zijn korte inspirerende en motiverende sessies die parallel worden gehouden en waarin u informatie en tips krijgt van aansprekende mensen uit het vak.

Flexibel overall businessmodel

In deze Business Insight bespreekt Rob van Ginneken in vogelvlucht de meest voorkomende hotelexploitatievormen. Er is specifieke aandacht waarom het onderwerp zo vaak tot spraakverwarring leidt als er meer dan één partij bij de exploitatie van een hotel betrokken is: de verticale disintegratie in de hotelwereld afdoen als een scheiding van ‘bricks & brains’ is te simpel. Rob gaat indachtig het thema van HotelSummit in op de vraag hoe exploitatie- en contractkeuzes bijdragen of afbreuk doen aan een flexibel overall businessmodel. 

ZAAL 22

Hotelfinanciering in dynamische tijden

De ene crisis is nog niet voorbij of we worden alweer geconfronteerd met de volgende uitdaging. Daarbij ligt er een grote opgave voor de sector om te verduurzamen. Dynamische tijden die vragen om flexibiliteit en visie. Maar hoe zorg je in deze tijd voor een passende financiering? In deze business Insight vertelt Jos Klerx meer hierover.

ZAAL 23

Interview

Sander Schimmelpenninck interviewt Elsbeth van Eekeren van Booking.com.

Wrap up

Sander Schimmelpenninck geeft een korte samenvatting van wat hij gedurende deze dag gehoord en gezien heeft én wat hem is opgevallen.

BINNENTUIN

 

Netwerken

Tijdens de netwerkborrel heeft u volop de gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan. Deel uw ervaringen van de afgelopen tijd en deze dag; gewoon als hoteliers onder elkaar. De borrel wordt muzikaal omlijst door Lane & Perch.

 

BINNENTUIN